2014. november 21., péntek

Mézes reggeli


Hét évvel ezelőtt Szlovéniában „mézes reggeli” néven indult egy kezdeményezés, melynek egyik célja, hogy felhívja a figyelmet: a rossz étkezési szokások gyakran már gyerekkorban kialakulnak.
Napjainkban egyre több problémát okoz a finomított cukrok túlzott fogyasztásból adódó elhízás és cukorbetegség, ezért fontos faladatunk, hogy az egészséges táplálkozásra nevelést minél korábban megkezdjük és ráirányítsuk a figyelmet a mézfogyasztás számos előnyére.
Szlovéniában a „mézes reggeli” napján a kezdeményezéshez csatlakozó iskolákban, óvodákban a gyerekek helyi méhészek mézeit kapják reggelire, ezzel is népszerűsítve az egészséges mézfogyasztást és a helyi családi méhészeteket.
Ezen okokból az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium együttműködésének köszönhetően hazánk is csatlakozott a kezdeményezéshez, így 2014. november 21-én az ország 19 megyéjében, valamint Budapesten összesen 67 iskolában kerül megrendezésre a „Mézes Reggeli”, ahol helyi méhészegyesületek, termelők és a megyei szaktanácsadók segítségével a gyerekek megismerkedhetnek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal. A központi rendezvény a szigetszentmiklósi József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában lesz, ahol Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Ksenija Škrilec szlovén nagykövet, valamint Dr. Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke egy sajtótájékoztató keretében köszönti a megjelenteket.
Hajdú-Bihar megyében több helyszínen, Debrecenben a Lilla Téri Általános Iskolában kerül sor rendezvényre 13.30-tól. Egyesületünk törekszik arra, hogy a jövőben ez a kezdeményezés évről évre minél szélesebb körben kerüljön megrendezésre. Magyarország méhészeti ágazata nemzetközileg is jelentős. Hazánk sokévi átlagban 22-25 ezer tonna éves méztermelésével az Európai Unió termelésének körülbelül 10%-át adja.
A méhészek elsődlegesen mézet és egyéb méhészeti termékeket állítanak elő, de a mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen megporzással hozzájárulnak a mezőgazdaság egyéb ágainak jövedelmezőségéhez, valamint a biológiai sokféleség és az ökológiai egyensúly fenntartásához. A méhészeti ágazat gazdasági jelentősége, hogy hazánkban közel 20 ezer családnak biztosít kiegészítő vagy fő jövedelemforrást, továbbá az országnak jelentős exportárbevételt produkál.
Országos Magyar Méhészeti Egyesület

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése