2016. április 8., péntek

Áprilisi helyzetjelentés

A méhcsaládok állapota, a repce és az akác fenológiai állapota 2016. április 6-án Hajdú-Bihar megyében Barkó Árpád méhészeti szaktanácsadó helyzetjelentése alapján. 
Forrás: www.omme.hu. 
A többi megyéről információk elolvashatók EZEN A LINKEN.

Méhcsaládok állapota
Közismert, hogy ahogy beteleli méheit a gazda, tavasszal úgy indul meg a család fejlődése. Ebben az évben ez még inkább kiéleződött az időjárási viszonyok folytán.
2014 és 2015 tele enyhe volt. Rövid volt fiasítás mentes időszak. Ennek, és az igen magas méhsűrűségnek, a sokaknál szakszerűtlen atkakezeléseknek köszönhetően tavaly nyáron magas volt az atkafertőzöttség. Komoly gondok alakultak ki sok méhészetben már késő nyáron, és az ősz folyamán. Legyengült méhállományok, kipusztult méhcsaládok voltak mindannyiunk környezetében, melyek még a szakszerűen kezelt állományokra is veszélyt jelentettek. A gondos méhész ennek okán többször kénytelen az atka ellen védekezni, ám a méhek vegyszerekkel szembeni toleranciája véges. Lehetséges következmény mindezek okán még az erős nosema fertőzöttség is. Március elején a természetes virágpor hordás megkezdődött, a korai barkák a sokéves átlagtól mintegy 1 héttel hamarabb kezdtek el virágozni. Az idő nem volt igazán alkalmas a méhek számára a gyűjtésre. Kicsalta a kijáró méheket a napsütés, de a hideg időben sok megdermedt. Igazán áprilisra jött el a kedvező idő, mely az utóbbi napokban nyáriasra fordult. Jelenleg nagyon vegyes a méhcsaládok állapota a méhészek visszajelzése alapján. Komoly pusztulások voltak már az ősszel, elsősorban a varroa atka miatt. A gyenge kondíciójú méhcsaládok egy része a tél folyamán kiment. A méhállományok március hónap végére tovább gyengültek a kijáró méhek elkopása miatt. Kivételt képeznek az erős népességgel, megfelelő méztartalékkal betelelt méhcsaládok, melyek a fiasítás mértékét a kedvezőtlen idő hatására is tudták növelni, vagyis nem vegetált a méhcsalád. Összefoglalva: a megye méhcsaládjainak nagyobbik fele (kb 60-70 %) valószínűleg nem lesz akácra termelő beavatkozás (összerakás) nélkül.
Repce: Hajdú-Bihar megye repce tekintetében sosem volt komoly tényező, mivel a gazdák más növények termesztését tartják prioritásban (kukorica- kalászosok- napraforgó) a termőföldek adottságai miatt. Tavaly ősszel is mindössze 4000 hektárt vetettek. Az őszi-téli időjárási viszonyokkal nem volt nagyobb probléma, minimális terület esett ki az elvetett repcékből. Az elmúlt napok időjárása, a hirtelen felmelegedés hatására a növény fejlődése rohamosan felgyorsult. Jelenleg már bimbós, illetve sokfelé már elkezdett virágozni, napokon belül sárgállani fognak a táblák. A nyárias meleg és az elmúlt hetek száraz időjárása miatt a növények fejlettsége elmarad az ideálistól.
Akác: Az őszi-téli csapadék mennyisége megfelelő volt, szerencsére, ugyanis nagyon sok víz hiányzott már a talajból. Február folyamán is még jól alakult a csapadék mennyisége. Mindez bizakodásra adhat okot, de az utóbbi években már általánossá vált tavaszi fagyok okozhatnak még problémákat. Március 20-án reggelre mínusz 7 fokot mértek többfelé a megye akác szempontjából frekventált részén, pl. a Guthi-erdőben. A méhészek véleménye megoszlott azzal kapcsolatban, hogy ez okozhatott-e gondot az akácrügyben, és ha igen, mennyire. Fagyzugos helyeket is felkerestem a napokban, nem tapasztaltam annak jelét, amely alapján komoly fagykárra lehetne következtetni. A virágrügyek 3-5 mm körüliek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése