2014. augusztus 22., péntek

Mézminták gyűjtése kutatáshoz

Tisztelt Méhésztárs! 

A mézelő méhek nyúlós költésrothadása kórokozójából (Paenibacillus larvae) szeretnénk egy magyarországi baktérium-törzsgyűjteményt létrehozni annak érdekében, hogy jobban megismerhessük ezen betegség kórokozójának a hazai törzseit. Ez a törzsgyűjtemény lehetővé tenné a kórokozó tulajdonságainak jobb megismerését, hazai és nemzetközi tudományos együttműködések kialakítását, és a betegséggel szembeni hatékonyabb fellépéshez járulhatna hozzá.

A kórokozó egyes törzsei valószínűleg minden méhészetben jelen vannak, ahhoz viszont, hogy a betegség klinikai formában megjelenjen nagyobb számban kell feldúsulniuk a kaptárban.
A kórokozó spórái a pergetett mézben évtizedekig megőrzik fertőzőképességüket, így a mézminta kiválóan alkalmas a kórokozó kitenyésztésére.

Ahhoz, hogy a hazai méhészetekből földrajzi értelemben reprezentatív mintákhoz jussunk, az ország minden megyéjéből, a lehető legtöbb településről kell mintákat gyűjtenünk.

A mintavétel módja: méhészetenként két különböző pergetésből származó két mézminta (pl. virág + akác; repce + napraforgó stb.) lenne az ideális számunkra. A mintavételhez 50 ml-es csavaros kupakkal rendelkező műanyag-csöveket biztosítunk. Nagyon fontos, hogy minden mintára olvashatóan legyenek ráírva, vagy azonosítható módon mellé téve a következő információk:

- A méhek tartási helye (elég a település),
- A méz típusa (akác, napraforgó, repce, vegyes stb.),
- A pergetés ideje (év, hó) (lehet tavalyi, vagy korábbi is!),
- A méhész elérhetősége (neve, telefonszáma, e-mail címe).

A mintákat késő ősztől kezdődően fogjuk feldolgozni. Amennyiben a mintában nagy számban találunk a kórokozóból, úgy telefonon, v. e-mailben értesítéssel leszünk!
A vizsgálatban való részvételhez mintákat nem ajánlva és nem elsőbbségi levél formájában kellene a következő címre elküldeni:

Dr. Makrai László, SZIE-ÁOTK, Járványtani Tanszék, 1581 Budapest, Pf. 22.

A postázáshoz felbélyegzett és megcímzett borítékot, valamint mintavételi csövet biztosítunk, amennyiben e-mail címemre megírják a postázási címüket!

MINDANNYIUNK ÉRDEKÉBEN KÖSZÖNJÜK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉT!

Dr. Makrai László PhD, állatorvos-bakteriológus, egyetemi docens

06-30-271-25-13, mezminta@gmail.com

Budapest, 2014. augusztus 10.

(Forrás)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése