2014. augusztus 7., csütörtök

Körlevél

Az Egyesület minden tagjának!


Tisztelt Méhésztársak!

Szokásainkhoz híven, ezzel a körlevéllel indítjuk a 2014-15. évi méhészeti esztendőt. A méhész, alkalmazkodva a méhek ösztöneihez, július végén zárja a gazdasági esztendőt. Kipörgeti az elvehető napraforgómézet és minden tudásával igyekszik elősegíteni a méhcsaládok népes, bő mézkészlettel történő betelelését, nagy gondot fordítva az atkagyérítésre. Bár most még a telelést készítjük elő, azért már tudat alatt a jövő évi akácra készülünk. Reménykedünk, reméljük, hogy a jövő évi akác jobb lesz, mint az idei! A reményt azonban egyre inkább komoly aggodalmak váltják fel.

Az állami támogatásoknak köszönhetően, jelentősen megnőtt a méhészek, és ezzel együtt a méhcsaládok száma. Az eredmény: a méhlegelők túlterheltek, a méhlopások tragikusan elszaporodtak, veszélyben a méhegészség, bizonytalanság, félelem lett úrrá az ágazatban. A vándortanyán nem lehet őrizetlenül hagyni a méheket, ökölharc kezd kialakulni az élettérért, a méhlegelőkért. A nyugodt, békés méhészkedés a múlté. (Méhészet - 2014. 7. sz. Koós P.)

Ami a leglényegesebb: Magyarországon ma már - a nagy méhsűrűség miatt - a méhcsaládszám növelésével nem nő, hanem csökken a megtermelhető méz mennyisége. Ha a jelenlegi ütemben folytatódik a méhcsaládszám növekedése, az ágazat pár éven belül csődbe jut. Az OMME tanácstalan, nem tud mit kezdeni a helyzettel. (Méhészújság - 2014. aug. Dr. Mészáros L.)

Legnagyobb vesztesei a kialakulóban lévő helyzetnek azok az új méhészek lesznek, akik nagy beruházások árán tervezik jövőjüket a méhészettel összekötni. Én úgy gondolom, érdemes lenne az illetékeseknek a fenti tényeken elgondolkozni, a várható (már meglévő) gondok elé menni, mert ha az élet kényszeríti ki a megoldást, az nagyon fog fájni.


Hazai vizekre evezve, a következőket szeretném elmondani. Egyesületünk, mint eddig, a jövőben is színvonalas előadásokkal, programokkal kívánja elősegíteni a méhészek elméleti, gyakorlati tudásának gyarapodását. Ehhez mellékelten csatoljuk a 2014-15. évi őszi-téli részletes programunkat.

Befejezésképpen kívánok - a vezetőség nevében - a következő gazdasági évre minden kedves méhésztársamnak eredményes méhészkedést, jó egészséget!

Debrecen, 2014. aug. 5.

Balogh József 
elnök

(A bajai kirándulás programja az alábbiakban olvasható, az elméleti előadások tematikáját napokon belül mindenki postán megkapja, az előadókkal történt egyeztetést követően itt a honlapon is közölni fogjuk.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése