2014. január 28., kedd

Méhészeti járművek támogatása

Megjelent a vidékfejlesztési miniszter 4/2014. (I. 27.) VM rendelete a méhészeti járművekre igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásról. A jogszabály teljes szövege itt olvasható.


A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007.  évi XVII.  törvény 81.  § (3)  bekezdés a)  pontjában és (4)  bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § a) és b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva, a következőket rendelem el:


1. § E rendelet alkalmazásában:


1. kérelmező: az  a  méhész, aki a  tárgyév március 1. és október 31. között bármely időtartamban méhészeti eszközhordozó járművet, illetve vándor méhesházat üzemeltetett;

2. mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatás: az EK-Szerződés 87. és 88. cikkének a mezőgazdasági termelőágazatban nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2007. december 20-i 1535/2007/EK bizottsági rendelet (a  továbbiakban: mezőgazdasági „de minimis” rendelet) szerinti támogatás;
3. méhészeti eszközhordozó jármű: minimum 3,5 tonna össztömegű közúti jármű, minimum O3 kategóriás pótkocsi, vagy azokból álló járműszerelvény, amelyet kizárólag kaptárok, méhek, méhészeti termékek és közvetlenül méhészeti tevékenységben használt eszközök szállítására alkalmaznak;
4. nehéz helyzetben lévő vállalkozás: az  európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a  regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet 6.  §-ában meghatározott vállalkozás;
5. tárgyév: a támogatási kérelem benyújtásának évét megelőző naptári év;
6. vándorlás céljára történő üzemben tartás: a  méhállományok védelméről és a  mézelő méhek egyes 
betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott, vándoroltatásra vonatkozó szabályok szerinti méhészeti tevékenység;
7. vándor méhesház: olyan különleges felépítményű közúti jármű, amelynek a  felépítménye kizárólag méhek, valamint méhészeti felszerelések, technológiai- és védőeszközök elhelyezésére és szállítására szolgál, és fix felépítménye miatt kizárólag méhészeti tevékenységre használható.

2. § (1) E  rendelet alapján a  kérelmező vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatás (a  továbbiakban: támogatás) igénybevételére jogosult méhészeti eszközhordozó jármű, illetve vándor méhesház üzemben tartásához kapcsolódó költségeire.

 (2) A  támogatás forrása a  Vidékfejlesztési Minisztérium 10032000-01220191-51200002 számú, Folyó kiadások és jövedelemtámogatások fejezeti kezelésű előirányzat-felhasználási keretszámla.
 (3) E jogcím finanszírozására a 2014. évben 100 millió forint használható fel.
 (4) A  támogatás mértéke a  3.  § (3)  bekezdés b) és c)  pontjában foglaltak szerint a  tárgyévben megfizetett és igazolt költség.
 (5) A  támogatás összege a  kérelmező rendelkezésére álló szabad csekély összegű (de minimis) keret 
figyelembevételével kerül meghatározásra. A  Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a  továbbiakban: MVH) a  mezőgazdasági „de minimis” rendelet szerinti egyéni keretet meghaladó támogatási igényből a  kereten felüli összeget elutasítja.

3. § (1) A támogatás igénybevételére az a kérelmező jogosult,

a) aki a  mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007.  évi XVII.  törvény (a  továbbiakban: Törvény) szerinti nyilvántartásba vételi kötelezettségének eleget tett, vagy legkésőbb a  támogatási kérelem benyújtásával egyidejűleg kérelmezi nyilvántartásba vételét a  Törvény alapján vezetett Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben,
b) akinek a  tárgyévben elvégzett monitoring vizsgálata alapján legalább nyolcvan méhcsalád volt 
a tulajdonában, és a vizsgálat adatait a kérelmező kötelezettsége szerint bejelentette a Tenyészet Információs Rendszerbe (a továbbiakban: TIR),
c) akinek az üzemeltetésében lévő méhészeti eszközhordozó jármű, illetve vándor méhesház vándorlás céljára történő üzemben tartásáról az Országos Magyar Méhészeti Egyesület igazolást állított ki,
d) aki a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában
da) nem rendelkezik adók módjára behajtható köztartozással vagy lejárt esedékességű adótartozással, 
kivéve, ha az adóhatóság számára fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett,
db) nem áll felszámolási, végelszámolási eljárás, csődeljárás alatt,
dc) nem minősül nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak,
dd) megfelel a rendezett munkaügyi kapcsolatok feltétel követelményeinek, és
e) aki a d) pontban foglaltakról a támogatási kérelem benyújtásával egyidejűleg nyilatkozik.
 (2) A kérelmezőnek az MVH által rendszeresített és honlapján közzétett támogatási kérelmét évente egy alkalommal, a tárgyévet követő év február 15. és március 14. között az MVH-hoz kell benyújtania.
 (3) A támogatási kérelemhez a kérelmezőnek mellékelnie kell
a) az  üzemeltetésében lévő méhészeti eszközhordozó jármű, illetve vándor méhesház tárgyév március 1. és október 31. között bármely időtartamban érvényes forgalmi engedélyének vagy ideiglenes forgalomban tartási engedélyének másolatát,
b) a  kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása fordulónapjától függetlenül a  tárgyévben befizetett kötelező gépjármű biztosítás díját tartalmazó szerződés, illetve a tárgyévi díj összegére vonatkozó biztosítói értesítés másolatát és annak befizetését igazoló szelvény vagy a banki átutalást igazoló számlakivonat másolatát,
c) a  tárgyévben befizetendő gépjárműadót megállapító határozat és annak befizetését igazoló szelvény vagy a banki átutalást igazoló számlakivonat másolatát,
d) az (1) bekezdés c) pontja szerinti, tárgyévet követő évben kiállított igazolást.
 (4) A méhcsaládok számát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az MVH felé a TIR adatbázisában nyilvántartott adatok alapján igazolja azzal, hogy a  támogatási kérelem elbírálásához szükséges adatokat minden év november 30-ig – 2014. évben január 31-ig – az MVH rendelkezésére bocsátja.

4. § (1) Az  MVH a  támogatási kérelmeket beérkezésük sorrendjében bírálja el. Hiánypótlás esetén a  hiánypótlás berkezésének dátumával kerül a bírálat sorrendjébe a kérelem.

 (2) Hiányosan benyújtott támogatási kérelem esetén az  MVH a  kérelmezőt 8 napos határidő tűzésével hiánypótlásra szólítja fel.
 (3) Az  MVH a  hiánytalanul benyújtott támogatási kérelmekről a  rendelkezésre álló dokumentumok alapján –  a  kérelmező rendelkezésére álló szabad mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) keretének figyelembevételével – a  tárgyévet követő év április 15-éig döntést hoz, és a  támogatási kérelem egészben vagy részben történt jóváhagyása esetén a támogatást – a forrás rendelkezésre állása esetén – 15 napon belül folyósítja a támogatásban részesülő kérelmező részére.
 (4) A  támogatás összegét a  tárgyévet követő év február 1-jén érvényes, az  Európai Központi Bank által közzétett forint/euró átváltási árfolyam alapján kell euróban meghatározni.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


6. § Ez a  rendelet az  EK-Szerződés 87. és 88.  cikkének a  mezőgazdasági termelőágazatban nyújtott csekély összegű (de  minimis) támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2007. december 20-i 1535/2007/EK bizottsági rendelet hatálya alá tartozó támogatást tartalmaz.


7. § A birtok-összevonási célú termőföldvásárlás támogatásáról szóló 99/2007. (IX. 19.) FVM rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A  földművelésügyi igazgatóság – a  melléklet C)  pontja szerinti kötelezettségvállaló nyilatkozat, valamint a  jogerős döntés megküldésével – megkeresi az  ingatlanügyi hatóságot, hogy a  kérelemmel érintett ingatlanok tekintetében az  öt évre szóló, külön törvényben meghatározott elidegenítési és terhelési tilalmat jegyezze fel az ingatlan-nyilvántartásban. A támogatási összeg kifizetéséről a minisztérium intézkedik.”

8. § Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás, valamint az  ahhoz kapcsolódó átmeneti nemzeti támogatások 2013.  évi igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 23/2013. (IV. 9.) VM rendelet alapján számítandó támogatáscsökkentés keretében alkalmazandó elvi és fajlagos maximum értékek nemzeti összegeiről, valamint az  átmeneti nemzeti támogatási jogcímekhez kapcsolódó támogatási összegekről szóló 111/2013. (XII. 7.) VM rendelet 9. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A tejtámogatásra rendelkezésre álló összegből előleg kerül kifizetésre.”


Dr. Fazekas Sándor s. k.,

 vidékfejlesztési miniszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése